Hyviä riffejä jaossa Riffingin blogissa

HR-anarkisti rakentaa

Torstai 12.12.2013 klo 11:56 - Jaana Kettunen, tuottaja, Riffing Oy


HR halutaan anarkistien käsiin. No, jos eivät muut, niin minä ainakin.

Edellisissä kirjoituksissa heiluteltiin jo uhkaavasti raivauskuulaa ja todettiin, että kaikki saa mennä. Murskaamisesta pelästyneitä rauhoiteltiin kertomalla, että uudet palaset saatetaan kyllä yhteen mutta yksinomaan tavoitteen avulla.

Kerrataanpa tähän mennessä tapahtunutta:

HR anarkia on siis suuntaus, jonka tarkoituksena on perinteiden vaalijoiden kauhuksi purkaa nykyiset HR rakenteet tippaakaan tunteilematta. Kun puhtaalta pöydältä päästään liikkeelle, on helpompi rakentaa liiketoiminnan tavoitetta vastaavaa HR toimintaa.

HR ammattilaiselle kuuluu HR anarkistin mielestä liiketoiminnan tavoitteen kätilöinti*. Jos tolkullinen tavoite puuttuu, pitää sellainen saada aikaiseksi. Kelvottomia ovat:

Pitää päästä budjettiin

Ollaan preferred provider

Tuotetaan omistajalle rahaa

Kasvatetaan myyntiä

Paras työpaikka

Nämä syntyvät sivutuotteena.

HR:llä ei ole varaa sanoa

Emmätajuu. Tää on johdon asia.

Ei ole. Se on yhteinen asia. Järkeenkäypä tavoite nyt vain on oltava samoin kuin jokaisella oma siivu tavoitekakusta. Muuten käsissä on yrityksen sisäisiä siilopesäkkeitä, veristä kilpailua markkinoilla ja laskevia katteita.

Kuka tavoitteesta voisi ottaa parhaiten omistajuuden ellei HR: Hän tuntee johtamista. Hänen tulisi olla perehtynyt liiketoimintaan, tuotteisiin ja palveluihin, ansaintalogiikkaan, kilpailijoihin sekä oikeisiin asiakkaisiin. Hän ymmärtää jo valmiiksi motivoinnin päälle. Hän näkee loogisen yhteyden tavoitteen saavuttamisen ja omistajan saamien leivänpäällisten välillä.

HR anarkistin ajatusmallilla toimiva HR:n ammattilainen siis purkaa HR toiminnon sisällä kaiken ja rakentaa sellaisen kokonaisuuden, jolla liiketoiminnalle asetettu tavoite saavutetaan. Hän saa johdossa tavoitteen syntymään ja rakentaa HR toiminnon tukemaan sitä.

Tätä varten HR on tietoinen oman alan mutta myös muiden alojen soveltamiskelpoisista käytännöistä. Hän valitsee ja muokkaa niistä tavoitetta parhaiten tukevat tavat toimia. Ne nykyiset toimintamallit, joilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, saavat lähteä.

Pakolliset rutiinit, jotka eivät tue tavoitteen saavuttamista, toki jäävät, mutta ne annetaan kumppaneiden käsiin. HR ammattilaiselle jää tehtäväksi valvoa palvelun laatua.

Jos HR ammattilaisena olo on hutera:

  1. Opiskele tavoitteen asettamista
  2. Opiskele oman yrityksesi liiketoiminnan eri puolia
  3. Tee benchmarkingia toisissa toiminnoissa ja yrityksissä, muilla toimialoilla, eri elämänalueilla

Purkamisinnon juovuttama HR ammattilainen ei murskaa kuitenkaan pelkästään saadakseen kaiken maan tasalle säännöllisesti. Kun tavoite muuttuu, myös HR:ää katsotaan uudestaan mutta taataan samalla jatkuvuus.

Kun kaikki on palasina, miten uutta käytännössä rakennetaan?

Kuvitellaan tilanne yrityksessä, jossa toimintaa ollaan kääntämässä tuotekeskeisestä palveluorientoituneeksi. Myyjät myyvät tuotteen lähestulkoon nollakatteella, mutta lyövät kauppaan tasaista rahaa juoksuttavat palvelusopimukset päälle. Peruskauraa. Näin tehdään ja on tehty jo jonkin tovin monin paikoin.

HR:n pitäisi tietysti ensiksi oivaltaa em. tavoitteen olemassaolo ja sen jälkeen miettiä, miten omassa yrityksessä syvät rivit toimivat tällä hetkellä, onko siellä riittävästi osaamista jne.

Vakuumiin pakatulle HR:lle tämä on sikäli yhdentekevää, sillä palkat täytyy maksaa, kehityskeskustelut käydä, työhyvinvoinnista huolehtia, oli liiketoiminnalle asetettu mikä suunta tahansa.

Mitä tekee HR anarkisti? Hän on jo purkanut tietysti vanhat käytännöt. Niin hän alun pitäenkin lähti liikkeelle.

Kokeillaanpa rakentaa ja valitaan HR:n sisältä rekrytointi esimerkiksi. Parasta mahdollista rekrytointia pystyttäessään HR anarkistin elkein toimiva HR ottaa tavoitteen huomioon kuten myös muut toimintatapojen käyttöä rajoittavat reunaehdot.

Kuvitellaan, että edelliseen palveluihin orientoituvaan yritykseen ollaan palkkaamassa uutta työnjohtajaa. Missä sellaiset piileskelevät? Millä keinoilla voidaan heidät löytää?

HR anarkisti on jo luultavasti ulkoistanut hakijoiden kosintamenot ja hakemuskäsittelyn vaiheet. Reunaehtona saattaa olla, että irtisanomisaika työnjohtajalla on kaksi viikkoa, joten korvausrekrytoinnit on tehtävä nopeasti.

Ulkopuolisella olisi oiva mahdollisuus tarjota tähän saumaan draftausta: toimittaja pitää yllä reserviä työpaikanvaihdosta kiinnostuneista osaajista**. Kun palkkaustarve syntyy, toimittaja on valmis reagoimaan nopeasti.

Lisäksi avointa työtehtävää voi itse hehkuttaa sosiaalisessa mediassa, vaikka siellä työnjohtajat eivät itse pörräisikään. Joku saattaa tuntea hyvän kandidaatin ja kertoa siitä eteenpäin.

Ajatellaanpa vielä, että rekrytoinneissa täytyisi todennäköisesti yllä kuvatussa tilanteessa kyetä varmistamaan, että osaamista palveluiden tuottamisesta hakijoilta löytyy. Hakuprosessiin voi simuloida erilaisia työtehtäviä vastaavia tilanteita, joilla varmistetaan, että hakija kykenee uuden toimintatavan edellyttämällä tavalla ajattelemaan ja toimimaan. Henkilötestausta ei välttämättä tehdä lainkaan.

Miten sinun mielestäsi tavoite ohjaa rekrytointiprosessin vaiheita? Mitä keinoja hakijan arvioimiseen kannattaa silloin valita? Älä ehdota pelkästään sen perusteella, mikä on kuuminta nyt tai vakiintunut käytännöksi*. Eri toimintatapojen käyttökelpoisuuden analysointia varten sinulla on apuna tavoite.

HR anarkistin kirjoitussarja jatkuu virailevien kirjoittajien tuottamin ajatuksin #HRBlogMob'issa. Pelisäännöt julkaistaan pian.

 

* Kiitos termistä, @JHKoivula!

** Tätä on valitettavan vähän tarjolla.

*** Koulutukset, seminaariesitykset ja keskustelut sosiaalisessa mediassa keskittyvät usein hehkuttamaan uusia toimintatapoja mutta käyttökelpoisuus ja soveltaminen unohdetaan. Käytettävyys ratkaistaan vain ja ainoastaan kysymyksellä, "viekö toimintamalli - esimerkiksi simulointi - meitä kohti tavoitetta".

Avainsanat: henkilöstöjohtaminen, HR-anarkia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään