Hyviä riffejä jaossa Riffingin blogissa

Mieheni paistaa iltapalaksi vaimoni on yrittäjä -ritareita

Perjantai 23.8.2013 klo 9:58 - Jaana Kettunen, tuottaja, Riffing Oy


Jollekin, joka vain haluaa kuunnella, voisin kertoa yrittämisestä. Autan mielelläni heittämään vanhentuneet yrittäjän työhön liittyvät uskomukset veks ja piirrän kuvaa siitä, mitä se minun kohdallani on tarkoittanut. Kun se ei sitten kuitenkaan ole aina ollut ympäripyöreitä päiviä ja mustuneita silmänalusia. Olisi kiva kertoa oma tarinansa, jotta kuulija voisi itse arvioida,

olisiko minustakin siihen.

Yrittäjyys on matka. Voisin kirjoittaa siitä kirjan tai pyytää vaikka jotakuta toista tekemään sen. Päiväkirjaakin pitäisin mielelläni. Se olisi puhetta tunteista ja oppimisesta. Selviytymistarina. Karvaista pettymyksistä toipumista. Sisuuntumista. Kun niiden välillä saa olla vain yksi tuntiviisarin nykäys myötäpäivään. Enempään ei ole aikaa tai varaa. Kaikesta paineesta huolimatta pään täyttää kuitenkin positiivisuuden vire eikä niinkään mielipaha tai epätoivo. Turvattomuus jäi työntekijän roolin mukana. Pärjääminen ja menestys on nyt omissa käsissä.

Yrittäminen on myymistä ja jalostamista. Pienyrittäjä myy kukkia, välittää asuntoja, leikkaa hiukset, vetää uudisrakennukseen vesijohdot tai sähköt. Minä löin lihoiksi tietopääomani. Myyn siitä paloittelemiani asetelmia. Ja keksin koko ajan uutta tekemistä. Yrittäminen on jännittävää. Sanoo jo nimikin, että se on sukua kokeilemiselle. Koskaan ei tiedä aivan varmasti, mikä onnistuu ja mikä ei. Joskus vahva usko ideaan paljastuu toiveajatteluksi.

Harmi, mutta kannatti kokeilla.

Yrittäjyys on vastakkainasettelua ja aprikoimista hypätäkö valtavirran mukaan vai uidako vastavirtaan. Provosoimista. Puhunko kaunosieluisesti kuten muut? Täytyykö edes miellyttää? Sanonko 99 kertaa "teen kaikkea, mitä vain haluatte" vai opettelenko sanomaan kerran kunnolla "ei" ja perustelemaan sen.  Mitataanko onnistumistani tämän hetken kassavirralla ja tuloslaskelmalla vai katsotaanko niitä vasta viiden vuoden päästä? Silloin vasta punnitaan, oliko "ei" opettelemisen arvoinen.

Yrittäjä on itsensä paljastaja - vähemmän perverssillä tavalla. Taitonsa, kykynsä ja persoonansa joutuu tuomaan alttiiksi jatkuvalle arvioinnille. Ongelmien kohtaaminen ja niiden ylittäminen paljastavat todellisen konstivaraston ja tosiasiallisen puolen itsestä. Minäkin arvostelua kavahtava olen tälle tielle kuitenkin lähtenyt. Mutta silti tosissaan oleminen oman asiansa vuoksi ajaa eteenpäin.  Yrittäjää kohtaan ei muiden tarvitse olla armollinen, hänen pitää olla sitä ennen kaikkea itselleen.

Yrittäminen on työtä, oikeiden asioiden tekemistä, päätöksiä ja taas kerran kokeilemista. Siihen sisältyy erehdysten myöntämistä. Joitakin asioita vain täytyy lakata tekemästä, sillä joku kannattaa, toinen taas ei. Pitää päättää tavoitteestaan ja pysyä sille uskollisena. Sen jälkeen on helpompaa tehdä valintoja ja toimia. Yrittäjä ei nimittäin voi jaaritella, on saatava aikaan. Ajattele, että jokaisen työtä tekevän ihmisen ammattitaidon mittana olisi samankokoinen ämpäri.  Toiset osoittavat ammattitaitonsa ja täyttävät ämpärinsä tekemällä töitä. Kun taas toiset tekevät töitä, mutta kun taidot eivät riitä, täyttävät vajaan ämpärin kehumalla sitä, miten kovasti tekevät töitä. Yrittäjällä ei ole käytettävissä jälkimmäistä ylellisyyttä.

Yrittäjän arvokkainta omaisuutta on aika. Sitä täytyy käyttää viisaasti. On osattava valita, mihin aikaansa sijoittaa. Yrittäminen muuttaa aikakäsityksen. Ajan nykyään useammin ruuhka-aikana  jonoja vastaan kuin niiden jatkona. Arvostan omaa ja asiakkaani aikaa. Valitsen työaikani. Teen sen siksi, että olen valintoja tekevä yrittäjä ja koska minulla on perhe.

"Äiti on usein kotona, kun lähden kouluun tai kun tulen sieltä kotiin."

Ajan lapsiani harrastuksiin.

"Äiti, menetkö tänään asiakkaalle?"

"Äiti, kerroin opettajalle, että haluan sellaisen työn kuin sinulla on."

 Yrittäjyys ei ole hyppy tuntemattomaan. Se on ehtymätöntä uskoa siihen, että aina on jotakin tehtävissä. 

Avainsanat: yrittäjyys, tavoite, ajanhallinta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään